Event Details

edUKation, ediția a II-a

Ediția anului 2010 a avut loc în perioada 13-21 februarie. Învingătorii ediției a II-a au primit trei burse pentru studii liceale şi zece burse pentru pregătire preuniversitară în Marea Britanie, şase burse la liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, trei premii băneşti şi cinci premii exprimate în abonamente pentru studierea avansată a limbii engleze.

Acesta este bilanţul celei de-a II-a ediţii a Concursului Naţional EdUKation, organizat de Centrul de Asistenţă Educaţională EXCEL şi Academia de Ştiinţe a Moldovei cu suportul generos a Grupului Educațional STUDY Group (Marea Britanie), EF și KAPLAN (UK).

Dan Lazari (Chişinău), Constantin Glavan (Străşeni) şi Maria Buliga (Chişinău) - sunt cei trei câştigători ai burselor oferite de Marea Britanie la categoria Science Junior. Aceştia îşi vor continua studiile la Bellerbys College din Marea Britanie.

Începând cu anul de învăţământ 2010-2011, Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei va avea uşile larg deschise pentru domnişoarele din clasa a IX-a: Elena Tumanova (Anenii Noi), Ludmila Adamciuc (Edineţ), Ana Maria Chitoroagă (Călăraşi), Maria Buliga (Chişinău), Alina Strâmbeanu (Nisporeni), Ana Popa-Condrea (Chişinău). Aceste tinere vor fi înmatriculate la Liceul Academic, fără a participa la concurs. Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a menţionat, totodată, că alţi şase liceeni - următorii în clasamentul Concursului Naţional EdUKation, vor fi favorizaţi la examenele de admitere-2010, dacă vor dori să-şi continue studiile la Liceul AŞM.

Premiile şi distincţiile au fost înmânate de către oaspeţii de onoare ai ceremoniei, printre care s-au numărat: Dl Petru Lucinschi (ex-Preşedinte al Republicii Moldova), dl Gheorghe Duca (Preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei), dl John Rushton (Director Bellerbys College & Embassy CES Cambridge) si Dl Petru Dăscălescu (Director EXCEL).

Notăm că la etapa finală a Concursului Naţional EdUKation-2010 au participat 120 de elevi din clasele IX-XII, de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. "Această ediţie s-a bucurat de un număr dublu de participanţi şi sunt foarte bucuros că a trezit un asemenea interes în rândul tinerilor. Majoritatea elevilor s-au prezentat la nivelul aşteptărilor noastre, au depus eforturi extraordinare, dovadă că liceenii au sesizat o mare motivaţie pentru studii mai aprofundate. Proiectul constituie o oportunitate, o mare şansă pentru afirmarea tinerilor, mai cu seamă pentru cei din mediul rural", a remarcat directorul Centrului de Asistenţă Educaţională EXCEL, Petru Dăscălescu.

"Este singurul concurs de acest fel din Republica Moldova, organizat la Liceul AŞM împreună cu prietenii noştri din Marea Britanie", a subliniat acad. Gheorghe Duca, specificând că "aceasta este o competiţie a inteligenţei şi cunoaşterii. La rândul lor, inteligenţa ca virtute nativă şi cunoştinţele obţinute pe parcursul vieţii stau la baza cercetării, a dezvoltării lumii". Preşedintele AŞM s-a arătat încrezător în faptul că peste puţin timp vom auzi, cu siguranţă, de aceşti promotori ai cunoaşterii, care vor contribui nu doar la dezvoltarea ţării noastre, dar şi la soluţionarea multor probleme ale umanităţii.

Aducem sincere mulțumiri tuturor participanților ediției a II-a a Concursului National EdUKation, precum și Academiei de Științe a Moldovei, Liceului "Spiru Haret" (mun. Chișinău), Liceului Teoretic "G. Coşbuc" (mun. Bălți), Liceului "G. A. Gaidarji", (mun. Comrat) și apreciem înalt suportul acestora la buna desfășurare a concursului!