Event Details

edUKation, ediția a VI-a

Duminică, 30 martie 2014, sala de festivități a Liceului Academiei de Științe a Moldovei a devenit neîncăpătoare pentru elevii și părinții care au participat la ceremonia de premiere a învingătorilor celei de-a VI-a ediții a concursului lansat de EXCEL.

Această inițiativă susținută de o serie de parteneri academici naționali și internaționali s-a bucurat de un real succes printre tinerii studioși din țară.

În cadrul festivității de premiere au fost prezenți Katerina Vlasiuk, manager regional StudyGroup; Darren Coxon, vicedirector al colegiului CATS Cambridge; Marina Parol, reprezentant Alianța Franceză; Iurie Cristea, directorul Liceului Academiei de Științe; Victor Ambroci, directorul liceului "Spiru Haret"; Valeriu Baltag, doctor în științe, matematician, Ion Eftodi, președintele asociației "Promovarea prin Inteligență", precum și parteneri media (Timpul, StudentFM, diez.md).

Din componența comisiei de jurați au făcut parte: dl. Darren Coxon, vicedirector al colegiului "CATS Cambridge", dna Katerina Vlasiuk, manager regional StudyGroup, dl. Petru Dăscălescu, director EXCEL, dl. Valeriu Baltag, doctor în științe matematice și dl. Ion Eftodi, profesor de matematică, gradul didactic I.

Juriul a examinat lucrările participanților etapei finale și a desemnat învingătorii ediției a VI-a a concursului "edUKation":


Categoria Science Junior:

Locul I – Vizitiv Gleb (Liceul Teoretic "Orizont", Chișinău)

Locul II – Zelionîi Vasile (Liceul Academiei de Științe, Chişinău)

Locul III – Chivriga Cristian (Liceul Teoretic "Mircea Eliade", Chişinău)


Categoria Science Senior:

Locul I – Moșnoi Ion (Liceul Academiei de Știinţe a Moldovei, Chișinău)

Locul II – Ganea Ovidiu (Colegiul Național de Comerț ASEM, Chișinău)

Locul III – Protiuc Victoria (Liceul Academiei de Știinţe a Moldovei, Chișinău)


Ca și în anii trecuți, categoria English Language a înregistrat cei mai mulți participanți. Iată cine au fost desemnați câștigători:

Locul I – Benderschi Mădălina (Liceul Teoretic "Spiru Haret", Chişinău)

Locul II – Toncu Violeta (Liceul Academiei de Științe, Chișinău)

Locul III –Vulpe Gianina (Liceul "Alexandru Agapie", Pepeni)


Premiul special pentru cel mai înalt punctaj la Multiple Choice l-a obținut Papuha Eugeniu (Liceul Teoretic "Spiru Haret", Chișinău), oferit de editura Bestseller – un set de 10 cărți, și un curs de engleză, oferit de NEXT Language Center.

Învingătorii de la categoria Science au intrat în posesia unor ipad-uri și tablete, iar cei de la categoria English Language urmează să se bucure de vacanța de vară în centrele academice de peste hotare – Bellerbys College, IBS și IMI University Centre.


De premii speciale la categoria English Language s-au învrednicit:

1. Boblic Corina - Liceul Teoretic "Orizont", Chișinău;

2. Gîlca Mihaela - Liceul Teoretic "Constantin Stere", Soroca;

3. Bocmaru Daniela - Liceul Teoretic "Liviu Deleanu", Chişinău;

4. Bugai Dragoș - Liceul Academiei de Științe, Chișinău.


Pe lÎngă premiile principale, oferite de organizatorii concursului și partenerii străini, învingătorii au primit și câte un premiu de la Alianța Franceză – on-line training pentru secțiunea Speaking a examenelor Cambridge First, și câte un set de cărți de la editura Epigraf.

Gazda evenimentului, dl. Iurie Cristea, directorul Liceului Academiei de Științe, s-a declarat foarte mulțumit de desfășurarea concursului și de faptul că elevii sunt din ce în ce mai interesați să participe la astfel de competiții: această conexiune cu EXCEL este foarte benefică și oportună, pentru că încercăm să facem ceva mai mult pentru elevii din Republica Moldova.

Dl Petru Dăscălescu, directorul EXCEL le-a vorbit participanților despre importanța participării în cadrul unor astfel de competiții: "Anual organizăm acest concurs nu doar pentru a testa cunoștințele elevilor la limba engleză și la matematică. Sunt o sumedenie de instituții de învățământ, organizații care fac același lucru. Însă, pe cât de adevărat este faptul că elevii moldoveni sunt talentați și înregistrează performanțe academice, tot atât de adevărat este și faptul că aceștia trebuie să devină mai competitivi atât la nivel național cât și internațional. Studiile și obținerea notelor cât mai mari nu ar trebui să devină un scop în sine și nu sunt doar un proces progresiv de acumulare de cunoștințe. Noi ne propunem să fim catalizatori de oportunități, să-i "expunem" pe tineri unor medii propice pentru dezvoltarea lor academică și personală.